Hårväxt är något vi alla kan relatera till, oavsett om vi saknar, har rikliga mängder eller väntar på att få det. Som med så många saker som berör kroppen uppstår därmed även olika missuppfattningar, rykten och myter. Samtliga med väldigt varierande grader av vetenskapliga belägg. Här nedan listar vi några vanliga teorier om hår, samt huruvida de bör tas på allvar eller ej.
- FALSKT: ”Man ska tvätta håret varje dag för att det ska hålla sig rent och fräscht”. Att tvätta och schamponera sitt hår varje dag innebär oftast en onödigt stor påfrestning för håret, eftersom ett schampo trots allt åstadkommer lite slitage varje gång man använder det. Några generella rekommendationer angående exakt hur ofta man ska tvätta det kan man egentligen inte ge, eftersom olika hårtyper kräver olika slags vård. Daglig tvätt är dock i de flesta fall inte nödvändigt.
- SANT: ”Håret får en mörkare nyans när man är gravid”. Eftersom en graviditet medför att hårets grad av pigmentering ökar, kan man faktiskt få mörkare hår när man blivit med barn.
- FALSKT: ”Hårets naturliga färg blir förstörd om man färgar eller tonar det för mycket, och det gör att utväxten blir råttfärgad”. Den tråkiga nyansen på utväxten beror inte på kemiska ämnen i hårfärg, utan helt enkelt på att att den inte har fått några fina naturliga skiftningar än. Upplevs utväxten som mörkare än innan man först blekte håret, är det alltså många gånger bara en synvilla. Det kan emellertid också bero på att håret faktiskt har blivit mörkare med åren, och att man märker av det först när man upphör med att bleka det.
- SANT: ”Dyra salongschampon är bättre än billiga”. Schampon som kostar en slant fungerar faktiskt bättre än billiga supermarket-varianter, eftersom de innehåller högre koncentrationer av verksamma ingredienser. De är dessutom bättre ur miljösynpunkt sett; man tenderar att inte överdosera ett fint märke lika mycket som man gör med en lågprisprodukt.
- FALSKT: ”Hårvårdsprodukter kan reparera och bygga upp skadat hår på nytt”. För ett trasigt hårstrå finns det inte mycket hopp vad gäller ”lagning” – dock hjälper de stärkande produkterna till med att bilda som en skyddande hinna runt strået, så att det inte ska skadas ännu mer.
- SANT: ”Citron bleker håret”. Det stämmer, framför allt i kombination med solljus. Dock är det inte särskilt skonsamt utan väldigt uttorkande för håret.
- FALSKT: ”Om man klipper sig ofta kommer håret att börja växa snabbare”. Klippning får inte aktiviteten hos de celler som producerar hår att öka, med andra ord får det inte håret att växa snabbare. Däremot gör regelbundna besök hos frisören att håret bättre behåller sin form och sin lyster. För att hålla samma längd på sin frisyr gäller klippning var sjätte till var åttonde vecka. Vill man snarare spara ut sitt hår kan man gå mer sällan, ungefär var tionde vecka brukar bli lagom.
- SANT: ”När man är gravid får man tjockare hår”. Vid en graviditet befinner sig fler strån än vanligt i den anagena fasen, tillväxtfasen. Därför upplevs håret som tjockare. Av samma anledning kan man känna att man tappar mer hår än man brukar, när förlossningen är över.
- FALSKT: ”Orsaken till mjäll är en torr hårbotten”. Mjäll och torr hårbotten är två olika saker, som följaktligen bör behandlas på olika sätt. Mjäll är oftast feta flingor som kommer i ganska rikliga mängder. Det behandlas med hjälp av ett specialanpassat mjällschampo, tjärschampo eller eventuellt någon typ av medel mot hudsvamp. En torr hårbotten ger snarare symptom i form av torra fjäll, som är mindre både i storlek och i mängd. Dessa besvär kan man ofta få bukt med genom att ta till ett milt schampo, utformat för torr och känslig hårbotten.
Susanne
Påverkas även kvalitén på håret om man är gravid?
HårUpplysningen
Det gör det mycket riktigt. De stora hormonförändringar som äger rum under graviditeten gör för många kvinnor att håret blir mer glansfullt och vackert. För vissa blir det dock tvärtom – hårkvaliteten blir torrare, speciellt om den var torr redan innan. Håravfall förekommer vanligtvis inte under själva graviditeten, men kan däremot fås under amningsperioden efter förlossningen.